SARI PERUSTI PERHEHOITOKODIN

Kymen aluehankkeessa avustajana työskennellyt Sari halusi testata tuntojaan ja kykyjään hoivatyössä. Hanke tarjosi mahdollisuuden nähdä, miltä tuntuu työskennellä vanhusten kanssa.

Sari

”Tässä iässä ei halua tehdä enää sellaista työtä, josta ei nauti”, hän toteaa. ”Jos työ ei olisi tuntunut omalta, tuskin olisin lähtenytmukaan hoitoalalle.” Sari on kiinnostunut vanhusten tarinoista, siitä mitä he ovat elämässään tehneet.

Sari valmistautui työsuhteen jälkeiseen elämään koko avustajantyön ajan. Hän suoritti kotipalvelutyön ammattitutkinnon yrittäjyyden osion, mutta hänellä oli myös ennestään yrittäjäkokemusta. Ensimmäiseltä ammatiltaan hän on ompelija ja omistanut ateljeenkin. Toinen ammatti on naiselle harvinaisempi, sillä Sari omisti rakennusalan yrityksen, joka keskittyi kylpyhuoneremontteihin ja erityisesti märkätila-asennuksiin.

Sari kiittelee vuolaasti avustajatoiminnan ohjaajiaan Tuula Kurria ja Maija Karnaattua. ”He ovat se suurin asia, mistä on ollut apua. He ovat olleet innostavia ja kannustavia. Tuulalla on ollut hyviä ideoita! Hienoa, että on tällaisia ihmisiä. Eivät kaikki tee työtä niin sydämellään.”

”Työilmapiiri on tärkeä! Silloin on kiva tehdä työtä, kun on fiksuja pomoja. Olo on turvallinen.”

Sari kävi avustaja-aikanaan yrittäjäkoulutuksen lisäksi lääkehoidon koulutuksen, joka sisälsi lääkelaskennan kokeen ja teoriakokeen. Lisäksi hän suoritti hygieniapassin ja kävi lyhytaikaisen perhehoitajan valmentavan koulutuksen.

Sari havaitsi, että kotiseudulla oli useita kotipalveluyrityksiä, muttei lainkaan hoitoalan yrityksiä. ”Nyt kun teen tätä työtä, tämä luetaan työkokemukseksi ja myöhemmin voi halutessaan sitten jatkaa opiskeluja.

Nyt Sari on perustanut Siviä-Kodin, joka on perhehoitokoti. Aluksi asiakkaat ovat olleet lähinnä pitkäaikaissairaita ja vammaisia lapsia. Myöhemmin asiakkaina voivat olla myös vanhukset ja koti voi hoitaa omaishoitajan lomituksia. Tarvittaessa Sari voi vastapainoksi tälle työlle tehdä edelleen märkätilojen vesieristyksiä. ”Kaikki on mahdollista, kun luottaa omaan yritysideaan.”

Työ on ollut viikonloppupainotteista. Sari voi ottaa neljä asiakasta kerrallaan. Hän on liittynyt perhehoitoliittoon, josta saa käytännöllistä ohjausta ja neuvontaa. Sari on myös ollut yhteydessä muihin perhehoitokoteihin eri puolilla Suomea. Yhteistyö sosiaalitoimen kanssa toimii hyvin.

Sarin mielestä harvasta on lopulta yrittäjäksi. ”Palkkatyössä olisi tukeva pohja, mutta kun olen yrittäjä, saan päättää mitä teen ja voin valita asiakkaani.” Sari ei ole ottanut paineita yrittäjyydestään. Idea elää tarpeen mukaan.

Vinkkinä muille hän sanoo: "Usko itse siihen mit teet!"

Yrittäjän täytyy olla riittävällä tavalla itseksä ja huolehtia omasta hyvinvoinnista. Yrittäjäksi lähtemisen pääasialliseksi syyksi hän kertoo itsensä työllistämisen.

Kyllä vanhempikin ihminen voi työllistyä.

Tuula Kurri kertoikin, että joka alueella selvitetään henkilökohtaisesti, mitä kursseja on. Kun kurssitarjonta on tuttua yhdellä alueella, osaa sitä hahmottaa myös muilla alueilla. Koulutus on pyritty mahdollistamaan ja suosituksia on annettu avustajille. Kaikki on kuitenkin avustajista itsestään kiinni. Kun projektipäällikkö antaa ideoita ja mahdollisuuksia sekä vaihtoehtoja” nyt olis tällaisia ja tällaisia kursseja alkamassa.”

Avustajantyössä on mahdollisuus kokeilla ja testata.

Koulutuksessa voi lähteä liikkeelle vaikka vain yhdestä osiosta. Myöhemmin voi päättää suorittaako tutkinnon kokonaan. Liikkeelle voisi lähteä vaikka omasta vahvimmasta osa-alueestaan.

Palaa otsikoihin