EI OLE PAHITTEEKSI OTTAA KANNUSTUSTA VASTAAN

Espoolainen Arto aloitti avustajantyönsä Kaunialan hankkeessa reilut kaksi vuotta sitten. Hän kuuli avustajatoiminnasta TE-toimistossa, jossa avustajapaikkoja on jatkuvasti haettavana. Vanhustyö kiinnosti Artoa, vaikkei hän ollut sitä aiemmin tehnyt. Kiinnostusta lisäsivät työmahdollisuudet: ”Alahan on kasvamaan päin, eikä tarve tule ainakaan vähentymään.” Ennen avustajantyötä Arto oli työskennellyt muun muassa huoltomiehenä.

ArtoHankkeessa ei ole ikä- eikä sukupuolisyrjintää. ”Mieskin voi tehdä hoivatyötä ja muusikko olla lähihoitaja, kuten esimerkiksi Tumppi Varonen. Joskus kuulin vanhukselta, että ethän sä voi mankeloida, kun se on naisten hommia. Miksei mies voi mankeloida siinä samassa, kun se laittaa pyykit koneeseen tai astianpesukoneen päälle. Kyllä mieskin voi laittaa esiliinan eteen.”

Vaikka Arton työsuhde kesti kaksi vuotta, mikä on avustajatoimintahankkeessa enimmäismäärä, hän kokee, että aika oli liian lyhyt. ”Juuri kun vanhukset alkavat tottua, niin jo vaihtuu avustaja.” Hän olettaa, että voisi tehdä edelleen tätä työtä, jos se olisi mahdollista. Oli vaikeaa kertoa asiakkaille, että suhde päättyy. Asiakkaat eivät jaksa aina perehdyttää uusia ihmisiä tarpeisiinsa. Lisäksi tulossa on myös toinen tarve, kun asiakkaiden lapset – hyvinkin jo yli 60-vuotiaita – alkavat olla siinä vaiheessa, että tarvitsevat myös itse apua.

Opiskelu antaa enemmän kuin siihen ryhtyminen vaatii

Arto osallistui Kaunialan järjestämään kotikuntoutumisavustajan koulutukseen. Sen yhteydessä suoritettiin myös hygieniapassi. ”Sitähän edellytetään melkein joka paikassa”, hän toteaa. Kurssin jälkeen osa lähti jatkamaan opintoja lähes saman tien, osalle ei aivan selvinnyt, mikä se tulevaisuuden ala olisi.

Kouluttautumaan lähtemisessä on monenlaisia kynnyksiä. Artolla se oli lukihäiriö, ja monella muulla ikä; Artonkin opiskeluryhmässä keski-ikä oli reilusti yli 30. Joukossa oli monen alan ammattilaisia vaihtamassa alaa. Jos kokee liian haastavaksi lähteä suoraan suorittamaan esimerkiksi lähihoitajan tutkintoa, jo se avaa ovia, että saa yhden osion suoritettua. Arto toivoikin, että hankkeessa tuotaisiin vielä selkeämmin esille se, että työsuhteen aikana on mahdollisuus kouluttautua. Vaikka työsuhde on määräaikainen, se antaa mahdollisuuksia edetä työelämässä nimenomaan kouluttautumisen kautta.

Avustajatoiminnan tukihanke järjestää avustajille kolmen päivän mittaisia peruskursseja, joita Arto piti tarpeellisina. Peruskursseille tullaan avustajatyösuhteen alussa. ”Kun peruskurssille tuli avustajia ympäri Suomea, oli hienoa huomata, että samaa työtä tehdään muuallakin kun kehäkolmosen sisäpuolella.”

”Jos on motivaatiota, niin mikä ettei lähtisi opiskelemaan. Vanhuksista voi ottaa esimerkkiä. He voivat osata käyttää tietokonetta vielä hyvinkin iäkkäänä. On kaikenlaisia apuvälineitä. Opiskelu antaa yleensä enemmän kuin siihen ryhtyminen vaatii. Pää pystyyn! Hyvin se menee, kun on hiukan motivaatiota ja paljon kannustajia, niin kuin esimerkiksi peruskurssilla. Siellä oli hyvä yhteishenki, kannustettiin toisiamme ja jaettiin elämänkokemuksia.”

Hankkeen projektipäällikkö Ritva Vestenius-Konttinen toi tuen ja turvan. ”Välillä tuntui, ettei voimia ole, mutta hänen kannustuksellaan minäkin pääsin kalkkiviivojen yli. Ei ole pahitteeksi ottaa kannustusta vastaan!”

Koulutuksesta sysäys uuteen työhön

”Itse hain avustajantyöhön juuri siksi, että oli mahdollisuus kouluttautua samalla. Ja on siitä nyt ollut hyötyä elämässä ja työllistymisessä. Olin vain kuukauden ilman työtä. En sulje pois ajatusta, että jatkaisin opintoja edelleenkin. Jätetään tulevaisuus vähän raolleen.”

Arton tämänhetkinen työsuhde kehittyi opiskeluun liittyneestä videohaastattelusta. Hän tuli kysyneeksi: ”Entäs sitten, jos oikeasti haluaisin ja hakisin tätä paikkaa. Niinhän siinä kävi, ettei kysyvä tieltä eksy. Nyt Arto on ollut jo yli vuoden nykyisessä työssään henkilökohtaisena avustajana. Hän työllistyi vapaille työmarkkinoille, kuten hankkeen tavoitteena onkin. Nykyisessä työssään on myös voinut hyödyntää hankkeessa oppimiaan asioita.

* * * * *Palaa otsikoihin