Avustajatoiminnan monipuolisuudesta

Avustajatoiminta helpottaa arkea veteraanitalouksissa pitkin maata. Kyse ei ole pelkästään siivouksesta vaan toiminta panostaa myös sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Lenkillä kahdesti viikossa

Hämeenlinnan Viipurintie 56:n pihalla käy maanantaiaamuna kuhina. Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiön kerrostalossa on käynnissä julkisivuremontti ja työmiehet ovat uurastaneet paikalla jo tunteja. Pihalla kävelee myös sotaveteraani Pentti Elomaa avustajansa Ari Hartikaisen kanssa. Herrat tekevät lenkin säännöllisesti kaksi kertaa viikossa. Päivät ovat maanantai ja perjantai.

–      - Sateella ja kovalla pakkasella jätetään väliin, toteaa Helsingin ilmatorjuntatykistössä palvellut Elomaa.

–       - Ari on tässä käynyt puolisentoista vuotta. Hyvin on tultu juttuun. Alkuun tehtiin vähän pidempääkin lenkkiä, mutta nykykunnossa en enää jaksa. Vaikken minä nyt mikään ulkoiluhullu ole, niin kyllähän tämä aina piristää, ilmoittaa Elomaa, joka teki pitkän työuran Hämeen Puhelin Oy:ssä aloittaen konttoripäällikkönä ja jääden eläkkeelle talousjohtajana.

Elomaa on vuonna 1926 syntyneenä jatkosodan nuorimpia veteraaneja.

–      - Hyrylän sotilaskeskuksessa olin alokkaana. Meillä oli silloin upouusi saksalainen IT-kalusto. Koulutuskin annettiin saksaksi. Onneksi yksi alikessu ymmärsi kieltä, ja hän sitten tulkkasi ohjeet. Komennot tulivat saksaksi lujaa, ei siellä leikitelty. Jatkuvaa koulutustahan se kaikkinensa oli, koska kalusto oli niin modernia. Kuulosuuntimissa sitten valvottiin Käpylän raviradalla. Kallvikissa en sitten kerennyt kauaa olemaankaan, kunnes koko touhu onneksi loppui, kertoo Elomaa.

Leskimieheksi jo vuosia sitten jäänyt Elomaa asui vielä parisen vuotta sitten rivitalossa, mutta kaksi kerrosta alkoivat ottaa voimille.

–      - Kyllä kai minulla hieman tuuriakin kävi, että tähän nykyiseen pääsin. Aamupuuro tullaan valmiiksi keittämään, ja alakerrassa on ruokala, jossa lounastetaan. Iltapalaakin jakavat. Kotihoidosta käydään kolme kertaa päivässä vissiin kattomassa, että ukko on vielä pystyssä. Enhän minä muuten toimeen tulisikaan. Ari kun vielä käy minua ulkoiluttamassa, niin kyllä tässä aika hyvät oltavat on. Yksin en ulos uskalla lähteä, toteaa Elomaa, joka kuuli kotiavustajapalvelusta tutultaan.

22-23 Häme Ulkoilu
Ari Hartikainen ulkoilee sotaveteraani Pentti Elomaan kanssa.

–      - Pentille on aina kiva tulla. Mies on poikkeuksetta hyvällä tuulella. Ei ole vielä erimielisyyksiä sattunut, heittää Hartikainen.

Ari Hartikainen on yksi Sotainvalidien Veljesliiton Kanta-Hämeen piirin 44 kotiavustajasta. Kanta-Hämeen piiri pyörittää avustajatoimintaa koko Hämeen alueella. Vuoden 2013 aikana Hämeessä oli kaikkiaan 856 asiakastaloutta.
Suurin asiakasryhmä on sotaveteraanien lesket, mutta joukkoon mahtuu myös kymmeniä sotainvalideja. Asiakkaiksi hyväksytään kaikki sotiemme veteraanit sekä heidän puolisonsa tai leskensä, kunhan jäsenyys jossakin veteraanijärjestössä on kunnossa.  

–      - Varmastikaan moni ei tiedä tällaisesta palvelusta mitään. Kyllä tällainen apu kannattaa vastaanottaa. En kyllä tiedä mitä tekisin, jos ei olisi näitä kaikkia järjestelyjä tässä olemassa. Kyllä omillaan on aina mukavampi, päättää Elomaa.

Teksti ja kuva: Antti Mikkola, Hämeen piirin avustajatoiminnan projektipäällikkö

Teksti on julkaistu Sotainvalidi-lehdessä 3/2014.


Palaa otsikoihin